Blog o životnom štýle, nápadoch a inšpiráciách a každodenných veciach, ktoré nás zaujímajú ...

pondelok 23. septembra 2013

Lebo on je chlap... alebo veci, ktoré sa chlapom tolerujú 2

Ahoj zblúdilé dušičky, 

dnes druhá časť seriálu príspevkov s príznačným názvom. Trošku je toho teraz na blogu viacej, zase sa prejavila moja zázračná schopnosť myslieť naraz na 150 vecí a všetky chcieť v krátkom čase zrealizovať. Ale verte, ešte sa veľmi obmedzujem a brzdím, lebo toho mám pripravené oveľa viac. Niekedy mám sto chutí, aby čas plynul oveľa rýchlejšie, aby som sa mohla prispievať čo najskôr, ale musím dodržiavať istú pravidelnosť, lebo začiatkom akademického roka, to už nebude také ľahké. Povinnosti, povinnosti ... isto každý pozná. Čiže prídu aj dni biednejšie, preto treba využiť ešte voľno. Čiže o čom bude dnes reč? 

Vek je len číslo ...

  1. vek - určite ste sa už stretli s názorom, že vek nepristane každému. Postrachom každej ženy sú mimické vrásky, prvý šedivý vlas, ochabnutá pokožka, naše nešťastné kilá a nedostatkov by bolo ešte celé vrece. Zub času vie teda poriadne nahlodať človeka, ktorý pri pohľade do zrkadla neraz zajojká a potrasie nespokojne hlavou. Prezeráme, analyzujeme, hľadáme nedostatky, a častokrát prehliadame to čo je na nás pekné. A teraz isto hovorím za mnohých, že táto celkom bežná a obyčajná vlastnosť je tak typická pre ženy. Veď kto je najväčším kritikom na svete? Predsa žena. Žena si nájde chybu aj tam, kde vôbec nie alebo ju iní za ňu nepokladajú. Ale prečo? Ťažká otázka, no jednoduchá odpoveď. Ženská márnivosť.
   Príklad:  Ženy sú kritické k sebe, k iným ženám, ale ak by sme sa opýtali ženy čo hovorí na toho chlapíka, ktorý postáva pri bare v podniku, popíja drink a sebavedome sa usmieva na všetkých okolo, iba by uznanlivo nadvihla obočím a isto by vysypala kopu komplimentov. A vôbec by jej nevadilo, že ten muž má na hlave už nejaký ten sivý vlas, väčšie bruško, vejáriky okolo očí, 4 krížiky na chrbte, veď je to predsa zrelý muž v najlepších rokoch! 
Ten istý príklad, len teraz stojí pri bare žena. Upravená, dobre oblečená, len už nemá ten istý výraz čerstvej vysokoškoláčky. Ženy spustia kritiku, nájdu aspoň 20 nedostatkov. Smutná správa však je, že spoločnosť vek toleruje viac mužom. Oni po prekročení istého veku akoby dozreli ako to víno, na ktoré si treba počkať, aby malo tú správnu chuť, arómu, kvalitu. Spoločnosť nemá rovnaký meter na ženský a mužský vek. Žena po x rokoch stráca vraj mladé vyžarovanie, energickosť, "vädne". Nie je to však pravda. Aj tá žena v bare má rovnakú hodnotu ako muž, vyzerá rovnako dobre na svoj vek (samozrejme bavíme sa výlučne o členoch spoločnosti, ktorí o seba dbajú). 
    Toto bol príklad zo života. Jedna kamarátka vyslovila raz takýto názor a ja som jednoducho neverila, že je toto naozaj v spoločnosti zaužívaný pohľad na túto vec. 
    Ja síce sčasti súhlasím, ale vidím tu rozdiel. A ten je v tom, že muž má charizmu, ktorej zdrojom je jeho vnútorná spokojnosť. Nerieši svoj vek, jednoducho vie, že aj keď už nemá 20, stále môže byť žiadaný a sexy a to sa výrazne prejaví aj na jeho zovňajšku. Tak prečo teda tolerujeme vek mužom, keď ho netolerujeme sebe? Nie, nemýľte sa. Nevyčítam nikomu vek, práve naopak, vek pokladám za takú súčasť života, ktorá prináša mnoho nového a príležitostí zažiť, spoznať a stále sa vyvíjať aj po tej estetickej stránke. Prečo teda spoločnosť zastáva názor, že žena musí vyzerať stále mlado a sviežo ako nejaká dvadsiatka, keď mužom ich vek neprekáža a pokojne si žijú spokojne a bez starostí svoj život aj v 4. dekáde a vyššie? Zamyslime sa teda naozaj, či byť k sebe také kritické. 

Výzor (nie) je všetko...

    2. vzhľad- večná dilema každej ženy... čo si preboha obliecť?! Trávime neskutočný čas nakupovaním, vyberaním a postávaním pred naším šatníkom. Lamentujeme čo na seba, nikdy nie sme spokojné. A veru stojíme neraz v  rozstrele prísnych kritík. Naše outfity podliehajú rozporuplných názorom a hodnoteniam a to je hádam aj dôvod prečo sa mnoho žien touto otázkou toľko zapodieva. A čo muži? Jednoducho sa dá povedať, že NIČ. Áno, priznávam, nemajú také stavy ako my, chcela by som vidieť hystericky pobehovať muža po byte vykrikujúc, že mu neladia ponožky s kravatou. :D Nemajú za potreby to však robiť. Viem, že ženský a mužský šatník sa nedá tak celkom porovnávať, veď predsa ženský obsahuje oveľa viac elementov a druhov oblečenia, ale toto je aj tak dosť chabá výhovorka. 
    Prečo teda muži až tak neriešia otázku outfitov a vyberú a oblečú si dobre vyzerajúci komplet prakticky za pár minút? Lebo si to môžu dovoliť. Spoločnosť totiž aj tu poľavuje. Keďže sme ľudia, je prirodzené, že ani oni sa nevyhnú kritike, ale mužské "módne prehrešky" sú pokladané za menšie zlo. Muž si pokojne môže zvoliť aj ležérnejšie oblečenie na spoločenské akcie, veď v tom "dobre vyzerá", odhaľovať neupravené časti tela (napr. nech sa na mňa nikto nehnevá , ale keď ja v lete vidím mužské, mierne povedané, zarastané lýtka v bermudách s neoddeliteľným favoritom vo forme žabiek či inej letnej obuvi, hneď beriem z kabelky Visine na podráždené oči, zatiaľ čo zvyšku sveta to nevadí), alebo ominózne neprekonateľné oldschool kombinácie ako biele ponožky v sandáloch tak typické pre našu postkomunistickú krajinu (chvalabohu, že už väčšina obyvateľstva uznala túto absurditu a módnu samovraždu za absolútne out). 
    Ide však aj o to, že väčšinou je v spoločnosti pozornosť zameraná skôr na ženu, ako predstaviteľku nežnejšieho a tým pádom aj zainteresovanejšieho subjektu čo sa oblečenia týka a muž je iba akýmsi "doplnkom", hoci sa nás snažia presvedčiť o opaku. Suma sumárum, aj keby pri vás na večierku, kde máte nádherné večerné šaty, stál partner iba v "ležérnom a na akciu nevhodnom" obleku, aj tak by si tá "mrcha" v kúte všimla iba, že vám neladí náramok a spona do vlasov...  

Mary Rose

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Autor obrázkov motívu: enjoynz. Používa službu Blogger.

© 1body3souls: Life is just one ... or not , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena